Engelse taal op de Nederlandse bedrijfsvloer.

Speaking Test.

Als Engelse taaltrainer heb ik in 2020 werknemers van 2 Zierikzeese bedrijven; ZEELANDIA en OMODA mogen begeleiden in het vaardiger worden in hun Engelse skills.

Hun doelstellingen waren onder andere: 

  • Ik wil relaxter kunnen spreken voor een groepje klanten en focus op een bredere woordenschat zodat ik minder hoef te zoeken naar woorden. 
  • Verslagen in het Engels kunnen maken, zins opbouw en woordenschat. Dit is niet mijn hobby maar wel handig om goed te beheersen.  
  • Mijn doel voor de Engelse cursus is dat ik goed leer te begrijpen wat er vanuit buitenlandse leveranciers geschreven word over oorzaken van klachten die er gemeld zijn.Voorts wil ik een goed zakelijk gesprek kunnen voeren in het Engels en ook goed zakelijk kunnen schrijven. 
  • Ik wil graag mijn Engelse taalkennis en grammatica verbeteren. Ik heb eerder ook cursussen gevolgd (Business English B2) maar Engels is nu eenmaal niet mij  sterkste kant dus ik wil mij daar graag op ontwikkelen. 
  • Ik wil graag beter stukjes tekst in het Engels leren schrijven. Ik schrijf en publiceer op ons Intranet verschillende korte stukjes over allerhande onderwerpen. Mijn leidinggevende wil graag dat ik deze teksten ook in het Engels publiceer of er een korte samenvatting van maak voor onze buitenlandse collega’s in Zierikzee die geen of niet goed Nederlands beheersen. Ik merk dat mijn Engels redelijk goed is maar niet goed genoeg om te schrijven zonder grammaticafouten. 
  • Ik wil mijn gesproken Engels verbeteren om de communicatie met klanten in Engels sprekende landen te verbeteren. Ook bezoek ik exposities in andere landen waar ik zelf uitleg geef over nieuwe producten die we hebben ontwikkeld.

Dit zijn zo een aantal doelstellingen waar we in achterliggende training naartoe hebben gewerkt in de 10 weken dat de taaltraining Engels duurde. We werkten via een methode en daarnaast schreven we Business English e-mails. We legden zo een database aan van allerlei voorbeeldmails zodat we daaruit kunnen putten als er soortgelijke vragen/ situaties zijn in de toekomst. De trainingen waren online en ook daar raakten we steeds meer mee vertrouwd en vonden onze weg erin. De trainingen  werden afgesloten met een examen waarvoor een ERK (A1 t/m C2 niveau) certificaat werd behaald, want alle werknemers van beide trainingen zijn geslaagd! 

Een ontzettend mooi resultaat en we denken na hoe we dit toch op een ludieke (online) manier kunnen vieren!

Voor de Speaking Test, het tweede (facultatieve) onderdeel van het examen, kregen de dames van Omoda ( zie foto’s) allerlei Business gerelateerde onderwerpen voorgeschoteld waarover vragen werden gesteld. Ze mochten eerder thuis ook een bedrijf naar keuze voorbereiden waarover inhoudelijke vragen werden gesteld. Dit  examen kon online worden afgenomen. Het schriftelijk gedeelte ( Reading, Writing, Listening) was op papier voor de General English exams en online voor de Practical Business exams.

Van links naar rechts: Merinda, Amber, Kristel en Kate tijdens hun Speaking test  met Anglia English Education director Arnold.