Summer Language Institute Lithuania!

winnish-Summer Language Institute Lithuania!.jpg

Winny gaf een maand les in Litouwen: Engels verbindt ons allemaal

NOORDGOUWE - Een Syriër, een Israëlisch meisje, Oekraïners, Russen, een Zuid-Koreaanse, Letlanders en Litouwers: een klas vol nationaliteiten heeft Winny de Ruiter-van As in drie weken tijd Engels geleerd. De Noordgouwse ging daarvoor een maand naar Litouwen.

Ze trok de stoute schoenen aan, of beter gezegd, de ondernemersschoenen. Want Winny bezocht haar oude school, het Calvijn College in Goes, om te kijken of ze wat voor hen kon betekenen op het gebied van Engelse les. Ze is namelijk na een lange carrière in het basisonderwijs gestart met haar bedrijf Winnish. Daarmee helpt ze mensen vaardiger te worden in de Engelse taal. Ze dacht bij het Calvijn College aan bijlessen of begeleiding aan kinderen met bijvoorbeeld dyslexie.
Summerschool

Maar de rector deed een ander voorstel, namelijk Engelse les geven in Litouwen. Jaarlijks gaat een groepje leerlingen van zijn school naar de universiteit in Klaipéda om daar de summerschool te volgen. Dit jaar was er geen docent beschikbaar om de kinderen te begeleiden op de terugreis, dus werd Winny hiervoor gevraagd. Wel op vrijwillige basis, want de school in Litouwen kan zo de prijs voor studenten laag houden.

,,Het leek me geweldig. En voor mij was het goed om een maand lang alleen maar Engels te spreken. Ik ben mijn gezin dankbaar dat ze me steunden. Mijn kinderen zeiden: ‘Mam, dit is zo’n mooie kans, dit moet je doen.’”

    En kun je nagaan hoe snel het gaat: in drie weken tijd schrijven ze al hele brieven
    Winny de Ruiter-van As 

En nu zit Winny thuis, een mooie ervaring rijker, met de brieven van haar studenten op tafel. ,,I think I start to love English and I feel encouraged to learn more”, schrijft Biruté uit Litouwen. ,,I don’t want to go home, because I’ve learned just a little English”, staat er in de brief van de Russische Nikita Gorshkov. Hij (Nikita is in Rusland ook een jongensnaam) begon zijn brief met: ,,I didn’t want to go there, because I thought it would be boring and uninteresting for me.” Voor Winny is er geen groter compliment dat haar leerlingen enthousiast zijn geworden. ,,En kun je nagaan hoe snel het gaat: in drie weken tijd schrijven ze al hele brieven.”
Amerikaans idee

Het doel van de summerschool? ,,Het is een Amerikaans idee, dat in 1991 is opgestart toen de USSR uiteenviel. De tijd was rijp om te investeren in kennis, nadat mensen daar vijftig jaar lang waren onderdrukt door de Sovjets. Er zit een christelijk gedachtegoed achter: vanuit liefde voor God de naasten in dat land wat brengen. Zo werd het Summer Language Institute (SLI) begonnen aan de Lithuana Christian College (LCC).”
Winny de Ruiter-van As maakt een selfie met een paar mede-docenten.
Winny de Ruiter-van As maakt een selfie met een paar mede-docenten. © Winny de Ruiter-van As

Het SLI huurt elke zomer de campus van de universiteit af om mensen uit allerlei landen Engelse les te laten volgen. ,,Een pr-team vanuit de SLI gaat allerlei highschools af om te vertellen over het bestaan ervan. Ze doen dat vooral op scholen waar geen Engelse les gegeven wordt. Zo had ik zelfs Zuid-Koreaanse en Armeense meiden in de klas. In die landen wordt geen Engels gegeven, omdat ze niet zo westers georiënteerd zijn. Maar deze leerlingen vinden de taal wel belangrijk voor hun studie en hun toekomstige baan.”
Het spannendste vond Winny alle verschillende nationaliteiten in één klas, zoals Russen en Oekraïners, gezien de politieke verhoudingen tussen die landen. Maar ze merkte al gauw dat de leerlingen over grenzen heen stapten. ,,Ik heb ervaren dat de Engelse taal de verbindende factor is tussen ons allemaal. Als je de taal niet spreekt, kom je niet dichter tot elkaar.”

Valeska Nastaly, 20-08-18, 15:50

https://www.pzc.nl/zeeuws-nieuws/winny-gaf-een-maand-les-in-litouwen-engels-verbindt-ons-allemaal~a7832d7a/130369705/